La ventilació està a l’ordre del dia i ha vingut per quedar-s’hi. Amb la malaurada pandèmia de la Covid-19 hem pres consciència de la importància d’una bona ventilació i qualitat d’aire als espais, especialment als tancats.
Com ja és conegut per tothom, la principal via de transmissió del virus és a través de petites partícules que queden suspeses a l’aire.
En un espai tancat, si l’aire no es renova prou i hi ha una persona infectada, la concentració del virus anirà augmentant i el risc de contagi serà més elevat. Per reduir aquest risc, és necessari ventilar el màxim possible els espais tancats. Com més ventilació hi hagi, menor serà la probabilitat de contagi. És important considerar la ventilació com una mesura efectiva de prevenció de la malaltia.
La ventilació d’un espai tancat significa la renovació de l’aire amb aire procedent de l’exterior. El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya recomana mantenir la màxima aportació possible d’aire exterior, mitjançant ventilació natural i/o sistemes de climatització i ventilació mecànica que permetin l’aportació d’aire de l’exterior.
El nombre de renovacions d’aire/hora necessaris segons volum i nombre d’ocupants d’una estança que equival al criteri de renovació d’aire de 12,5 litres per segon i persona es pot conèixer aplicant la següent fórmula:
ACH= 12,5 l/persona/segon x Nombre persones x 3600 segons/hora x 0,001 m3/litre / Volum (m3)
Aquest Reglament és d’aplicació a instal·lacions fixes de climatització en els edificis de nova construcció i quan hi ha reformes d’aquestes instal·lacions.
Com determinar la ventilació necessària d’un espai?
Per avaluar la ventilació d’un espai es pot utilitzar un sensor de diòxid de carboni (CO₂). L’increment de la mesura de CO₂ en espais interiors en relació amb l’aire exterior, s’empra com un paràmetre indicador de la qualitat de l’aire, atès que quan un edifici està ocupat, les concentracions de CO₂ a l’interior augmenten a causa de l’exhalació dels ocupants.
Sistemes de millora de la qualitat de l’aire interior
La incorporació de purificadors d’aire amb filtres HEPA (High Efficiency Particulate Air) permet millorar la qualitat de l’aire interior i retenir les partícules susceptibles de contenir el virus. Els filtres HEPA retenen entre un 85% i un 99,99 % de partícules a partir de 0,3 micres, en funció del tipus de filtre. Per garantir que retinguin el 99,99 % cal que compleixin la Norma UNE-EN 1822-1:2010 Filtros absolutos (EPA, HEPA y ULPA).
A Morgui Clima fa més de 20 anys que ens dediquem a la ventilació industrial. El nostre equip d’enginyers i tècnics us poden assessorar en qualsevol moment per a garantir una ventilació òptima de les vostres instal·lacions.
Fonts:
Canal Salut (Gencat). (2020). Ventilació dels espais tancats per prevenir la COVID-19. Recuperat de https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/prevencio/ventilacio/
Coronavirus SARS-CoV-2: ventilació i sistemes de climatització en establiments i locals de concurrència humana [fullet]. Barcelona: Departament de Salut; 2021. Recuperat de https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/C/coronavirus-2019-ncov/material-divulgatiu/ventilacio-sistemes-climatitzacio.pdf